Intrebari frecvente

intrebari_Am nevoie de sistem de ventilatie?

Conform normativelor in vigoare, fiecare incapere locuita are nevoie de aer proaspat.

Cantitatea de aer proaspat necesara se calculeaza in functie de numarul de persoane care lucreaza / locuiesc in incinta respectiva.

Cladirile de birouri cu pereti cortina au nevoie obligatorie de sistem de ventilatie cu aport de aer proaspat.


Ce inseamna „free cooling” si cum il pot folosi?

„Free cooling” inseamna racire libera, adica folosirea aerului de la exterior pentru racirea unui spatiu, a unei incinte atunci cand temperatura acestuia este mai scazuta decat cel de la interior.

Exemple de instalatii de climatizare cu “free cooling”:

  • folosirea in mod direct a aerului de la exterior pentru racire, prin suflarea acestuia in incinta cu ajutorul unui ventilator.
  • utilizarea unor instalatii de racire care utilizeaza apa ca agent frigorific. Apa se poate raci cu ajutorul aerului de la exterior prin intermediul unor turnuri de racire sau sisteme tip dry cooler.

Ce reprezinta un sistem de climatizare redundant?

Un sistem de climatizare poate fi format din doua sau mai multe echipamente de climatizare. Acest sistem de climatizare este redundant in conditiile in care cel putin un echipament de climatizare este considerat de rezerva (back-up).


Ce reprezinta un sistem de climatizare multisplit?

Se preteaza cladirilor de birouri, hoteluri sau locuinte (vile) care necesita climatizare centralizata zonala (de exemplu pe etaje).

Unitatile interioare (de perete, console convertibile, casete sau duct-uri) care deservesc fiecare incapere in parte sunt conectate la unitatea exterioara. Aceasta are capacitatea de a-si ajusta puterea de racire in functie de necesarul cladirii. Astfel, se obtine un randament ridicat si costuri in exploatare scazute.

Acest sistem de climatizare este capabil sa asigure si necesarul de incalzire al cladirii, insa numai in perioadele de transitie (primavara, toamna). Se recomanda folosirea unui sistem suplimentar pentru incalzire (centrala termica si sistemul de termoficare al localitatii).